Strooizout: bescherm je auto er tegen!

De komende dagen krijgen we te maken met hevig winterweer en waarschijnlijk veel sneeuw. Dit levert natuurlijk hartstikke mooie plaatjes op, maar voor je auto is al dat strooizout minder mooi. In de tips die volgen leggen we uit hoe je eventuele schade aan je auto kunt voorkomen.

StrooizoutStalen velgen

Om ervoor te zorgen dat we met zijn allen minder glijden op de weg wordt er flink wat zout gestrooid overal. Het grote nadeel hiervan is dat rubberen onderdelen sneller slijten, net als de velgen. Om deze reden schaffen veel mensen dan ook winterbanden aan met stalen velgen. Deze velgen gaan langer mee en zijn op de lange termijn uiteindelijk ook voordeliger.

Auto wassen

Naast dat strooizout ongezien gaten in de lak vreet, heeft het zout ook nog een ander ongewenst effect: er kunnen zomaar ineens lampjes in je dashboard gaan branden. Door zoutvorming kunnen de sensoren van je auto verstoord raken waardoor ze alarmsignalen af gaan geven terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Het is daarom aangeraden om het invretend zout zo snel mogelijk te verwijderen. Rij dus ook in de winter regelmatig even met je auto door de wasstraat of was hem met de hand. Zo voorkom je dat de pekel zijn tanden zet in je lak. Vergeet alleen niet te wachten tot de temperatuur weer boven de nul is, anders vriezen de rubberen onderdelen vast en dat wil je natuurlijk niet. In de wasstraat zijn overigens wasprogramma’s beschikbaar die zich speciaal richten op de onderkant van de auto. Aangezien daar het meeste zout zit, is het verstandig om ook de onderkant goed schoon te maken. Indien je ervoor kiest om je auto met de hand te wassen, gebruik dan steeds schoon water, zodat je niet steeds opnieuw de pekel weer terug aanbrengt op je auto. Om die reden is het ook verstandig om je auto van boven naar beneden te wassen. Gebruik tenslotte liever koud water. Warm water lost namelijk het strooizout op, waardoor het juist dieper in kieren en gaten (als beschadigt lak) gaat zitten.

One Comment on “Strooizout: bescherm je auto er tegen!”

  1. Lichtmetalen velgen zijn ideaal. Let echter wel op dat die bij het schoonmaken meer de neiging hebben om krassen op te lopen. Het is altijd beter om extra onderhoud te plegen van velgen met de speciaal daarvoor gemaakte reinigers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *